A Aarhus, la ciutat on visc, ofereixen cursos de preparació del part tant en danès com en anglès, i tot i que el meu danès és més que acceptable, vaig apuntar-me al curs en anglès per assegurar-me que no em perdia cap detall.  El curs consisteix en dues sessions de 3 hores separades si fa no fa per un mes, on t’expliquen el procés del part i les opcions que tens per parir i per tractar amb el dolor. El curs no és res de l’altre món, i si t’has informat una mica sobre el part, contraccions i tot això, no aprendràs res de nou. Tot i així, a mi em va agradar assistir-hi, i la llevadora que impartia el curs era molt simpàtica.

El més destacat el curs és l’èmfasis que posen en el part natural. A Dinamarca, si no hi ha risc, recomanen a tothom que tingui un part natural. Evidentment cadascú és lliure de tirar el que vulgui, però s’encarreguen d’explicar a tothom que no hi ha res a témer en un part natural, i s’asseguren que tothom tingui clar que l’epidural comporta riscos que es poden evitar tranquil·lament amb un part natural. Igualment, si no és que demanes una cessària expressament, no te l’oferiran si no hi ha raons de pes. I l’episotomia només es fa en un 5% dels parts, segons la web de l’hospital. A mi personalment m’agrada molt l’actitud dels danesos pel que fa al part.

A la segona part del curs et porten a veure el departament de l’hospital on hi ha les sales de part i te les ensenyen perquè vegis com són, quin equipament hi ha, i bàscicament vagis tranquil·la el dia del part. Totes les sales de part de l’hostpial tenen una banyera per qui vulgui parir a l’aigua o simplement entrar-hi per relaxar-se. Hi banyeres més grans que d’altres, i si dius amb antel·lació que vols parir a l’aigua d’intentaran posar en una sala amb la banyera gran si n’hi ha de lliures. Cal remarcar que aquesta visita guiada a l’hospital només l’ofereixen als grups en anglès, perquè hi ha la possibilitat que les instal·lacions siguin molt diferents als països d’orígen de molta gent, i així aprofiten l’ocasió per ensenyar-nos com ho tenen muntat a Dinamarca i que no hi hagin sorpreses.

A la web de l’hospital d’Aarhus es poden veure fotos de les sales de part. El text només està disponible en danès, però amb les fotos et fas una idea.

Per a més informació sobre l’hospital, què cal dur, i com funciona tot, visiteu la web del departament d’obstetrícia. Ara mateix la web en anglès no funciona, però el Traductor Google us pot donar un cop de mà si cal.