El cotxets a Dinamarca són ENORMES. Monstres sobre rodes. I són motiu de sorpresa per la gran majoria d’estrangers que vénen a viure aquí (excepte els escandinaus, que també els fan servir).

Amb tots vostès, el barnevogn! (lit. vehicle de nens, pronunciat “bàrnaboun”)

Anna amb barnevogn

Jo amb el meu barnevogn. Gairebé fa falta carnet de conduir 😉

 

Introducció al barnevogn

La mida gegant dels cotxets està relacionada amb el costum de dormir a fora. Els nens danesos solen dormir a fora fins als 3 anys, i per tant necessiten un cotxet que sigui prou gran perquè hi càpiguen fins llavors. La mida estàndar del cabàs sol fer uns 37 x 97 cm, i sol tenir algun tipus d’aïllament tèrmic perquè els nens estiguin calentons.

Les rodes, com podeu veure, són pràcticament tot terreny. S’inflen igual que les de cotxe i poden anar per tot arreu. Hi hagi neu, aigua, fang, herba… no les atura res! (bé, si la neu és molt alta sí, però això atura qualsevol).

La capota sol tenir una finstreta per ventilar, i alguns nous models inclouen una butxaqueta amb mosquitera i un toldo que s’estira cap al davant per poder tapar més.

142408_universallift-_nyA més a més de tot això, un element indispensable quan es fa servir un barnevogn amb recent nascuts és el lift. El lift és un cabàs més petit que es posa dins el cabàs gran i que resulta més agradable als nens petits. Té un parell de nances perquè el puguis treure i emportar-te’l on vulguis un cop has aparcat el cotxet. És molt pràctic quan has d’anar a algun lloc que no queda a nivell de carrer, o simplement no pots entrar el cotxet i no vols deixar el nen a fora. També hi ha molta gent que té el lift dins de casa, i quan han de sortir posen el nen allà, l’abriguen, i llavors porten el lift fins al cotxet, que es troba aparcat al garatge o al soterrani de l’edifici. Es pot fer servir fins als 6 mesos o així, depenent de la mida del nen. La meva filla no és gaire gran i encara hi cap als 7 mesos, però alguns coneguts el van deixar de fer servir als 5 mesos perquè el nen ja no hi cabia.

Si no es vol un lift tan rígid, també hi ha l’opció de comprar una voksipose, que ve a ser un nòrdic fet per embolicar el nen i on es pot afegir una mena de placa amb nances a sota per poder-los portar. Parlaré amb més detall del món de les voksipose més endavant.

Pros i contres

L’avantatge principal del barnevogn és que va genial per posar els nens a dormir. Hi ha espai de sobres, poden dormir totalment plans i protegeix del vent, el fred i fins i tot la pluja, si es fa servir impermeable. Quan fa mal temps i tinc la meva filla dormint allà, estic tranquil·la perquè sé que està ben protegida.

Com a punt extra, té uns amortitzadors bastant decents, així que bota d’una manera molt agradable i es pot “sacsejar” per ajudar el nen a adormir-se.

L’inconvenient principal és la mida. És enorme. Això vol dir que cal tenir un maleter molt gran al cotxe per poder-lo portar. Per viatjar amb avió, un merder. A l’autobús ocupes tot l’espai per discapacitats. Al tren, igual. Costa trobar un lloc per aparcar-lo sense bloquejar el carrer. I si vas per un carrer molt concorregut, és molt emprenyador trobar un lloc per on passar. Perquè a més, per si no us hi heu fixat, el meu té rodes fixes. No giren. Hi ha alguns models que tenen rodes que giren al davant, però la gran majoria no.

Tot això vol dir que, a la pràctica, molta gent té un barnevogn i un cotxet més manejable per portar al cotxe, anar a botigues, etc, amb el cost que això implica.

Preu

Un barnevogn amb tots els complements necessaris d’una marca “bona” (Odder, Emmaljunga o similars) pots costar tranquil·lament 1500€ o més. Els complements inclouen el cotxet en sí, el lift, el matalàs pel cotxet -sí, es compra a part!-, el matalàs pel lift, l’impermable per la pluja, la mosquitera i possiblement una bossa.

És tota una inversió, i degut als preus astronòmics hi ha molta gent que els compra de 2a o 3a mà. Els bons duren molt de temps, i tot que es veu que no és nou, aguanten molt bé. Nosaltres vam comprar el nostre de segona mà, i n’estem molt contents. El nostre és un Odder, que representa que és dels bons, però hi ha gent que es compra el que se’n diu altanbarnevogn, que és un barnevogn pel balcó. Parlem de gent que viu en un pis i volen posar el nen a dormir a fora al balcó però no volen el merder de dur el cotxet amunt i avall. Els altanbarnevogn són models barats, sense metall de gran quanlitat i de vegades una mica rovellats que tenen l’únic propòsit de passar-se dia a nit al balcó. Llavors la gent pot fer servir el cotxet plegable quan surten de casa, que és molt més pràctic. Si s’està de sort, se’n poden trobar per menys de 100€.

Cal comprar un barnevogn?

Depèn. Si penseu posar el vostre fill o filla a dormir a fora, jo el recomano. Simplement estan més ben protegits, i no oblidem que els hiverns aquí són molt freds. Són moltes hores que hi passen, i poder tenir un matalàs com cal i poder dormir pla és més sa per a ells. A més, podeu fer-los servir fins als 3 anys sense preocupar-vos per res.

Si no us fa el pes la idea de posar els nens a dormir a fora regularment, jo no el compraria. Un cotxet reclinable ja farà el fet per la migdiada ocasional, i si hi afegeixes un sac de dormir, tindràs el nen calentó mentre passeges per fora.

I si no teniu clar què voleu, teniu la opció de comprar un kombivogn, que són els cotxets convertibles. Tenen un cabàs més curt, així que només es pot fer servir durant uns mesos, i llavors fas servir la cadira reclinable amb un sac de dormir. I aquests sí que solen cabre al cotxe.

 

Què en penseu? Us atreviríeu amb un barnevogn?