A Dinamarca el nens fins a 3 anys dormen a fora durant el dia. Al jardí, al balcó, a la terrassa… fins i tot al carrer. Tant si plou com si fa sol, tant si fa calor com si fa fred. Bé, fins a -10ºC.

El primer cop que ho vaig veure em va sobtar molt. A fora? Tots sols? I si ve algú i se’ls emporta? Doncs bé, es veu que aquí això no passa. Els meus instints de supervivència adquirits a Catalunya em deien que no és segur deixar un nen sol a fora, sovint a llocs on no els pots ni veure. Aquests danesos no saben el que es fan, em deia.

Quatre anys després, estic escrivint això mentre la meva filla dorm la migdiada a la terrassa, com de costum. És més, afegiré que està plovent. M’he tornat mala mare? No. Simplement m’he adaptat i he descobert que això de dormir a fora no està gens malament. A la meva filla, si més no, li encanta.

Dinamarca té una llarga tradició de posar els nens a dormir a fora, faci el temps que faci. Fins i tot diria que molts ni es plantegen que no hagin de dormir a fora. Els toca l’aire i s’acostumen a l’arie fred a l’hivern. Hi ha qui diu que els fa més resistents al fred, tot i que hi ha altres opinions al respecte. El fet és que tots els danesos que poden posen els nadons a dormir a fora. A les escoles bressol i a les guarderies també posen tots els nens a dormir a fora. El més extrem és quan van a un restaurant o a fer un cafè i simplement deixen el cotxet al carrer mentre ells són a dins. Jo no he arribat a l’extrem de deixar el cotxet a la vorera, però si la cafeteria o restaurant té un pati interior, sí que li he deixat.

Però a Dinamarca no hi fa molt fred? Aquí entra en joc el millor amic de les families daneses: el barnevogn, o cotxet gegant com li dic jo. Aquests vehicles infantils tot terreny solen tenir aïllament a la cistella i estan pensats per protegir els nens del vent i el fred (almenys més que els típics cotxets plegables). Els nens, evidentment, també van ben preparats. A l’hivern hi ha dues opcions majoritàries a l’hora de vestir els nens: el nòrdic i la voksipose. Entraré amb més detall en els rituals a l’hora de vestir els nens pel fred en una entrada. El que és important destacar aquí és que els nens dormen la mar de calentons.

2016-09-29-14-12-40

La meva filla fent la migdiada mentre escric aquesta entrada.

En la meva experiència personal, la meva filla dorm molt millor a fora que a dins. Des que era ben petitona ha reaccionat molt positivament a l’aire fresc. Sovint me la penjava al foulard a dins de casa i es posava a plorar. Era sortir al carrer i literlament 3 segons més tard callava i es relaxava, i en pocs minuts s’adormia. Ara és el mateix. Simplement li deu encantar notar l’aire fresc, i almenys en el nostre cas, dorm més i millor.

Com a anècdota, hi ha un cas molt conegut d’una dona danesa que era de viatge a Nova York amb el seu fill el maig de 1997. Ella i el seu marit van anar a sopar a un restaurant i, com solien fer a casa, van deixar el cotxet al carrer. Els ciutadants alarmats de veure un nen “abandonat” al carrer van cridar les autoritats i la mare va ser arrestada i li van retirar el nen. Van haver d’anar a judici perquè li tornessin el seu fill i tot i així només li van tornar amb la condició que no es podia quedar sola amb el nen i que havien d’estar sota supervisió a totes hores. La reacció extrema dels americans va crear molt de rebombori a Dinamarca. Podeu llegir un article del New York Times parlant del cas aquí.

Aquest cas va exemplificar molt clarament les diferències culturals entre els danesos i els americans. Però sense anar més lluny, tothom amb qui he parlat de Catalunya d’aquest tema acaba bastant horroritzat i quan els dic que jo també ho faig, o quan els deia que ho volia fer, la resposta sempre era/és un “vols dir?” amb molt de neguit. A Catalunya no ho faria mai en un lloc públic o on hi pot tenir accés qualsevol, però al pati de casa, on només hi som nosaltres, és una altra història. El que tinc clar és que aquest nadal quan baixem a passar les festes amb la família, posar la meva filla a dormir a fora i donar-li l’oportunitat de desconectar de tot el xivarri dels àpats familiars em sembla una idea fantàstica. I de pas tenim tema de conversa assegurat 😉

I vosaltres? Posarieu els vostres fills a dormir a fora si visquessiu a Dinamarca?