Un cop has parit, a Dinamarca t’assignen una sundhedsplejerske, o infermera a domicili, per dir-ne d’alguna manera. El nom contrasta amb la paraula danesa per infermera –syghedsplejerske.

La primera part de la paraula marca la diferència. La segona part de la paraula –plejerske– vol dir cuidadora.

syghedsplejerske -> syghed significa malaltia en danès

sundhedsplejerske -> sundhed significa salut en danès

La feina d’una sundhedsplejerske és preventiva, i bàsicament es dediquen a visitar mares novelles a casa per aconsellar-les i ajudar-les en els problemes que puguin sorgir ara que el nadó ha vingut al món.

Un parell de dies després del part, jo vaig rebre un sms de la infermera que m’havien assignat (va per zones) on em suggeria un dia i hora per venir-me a veure. Simplement li vam contestar que ens anava bé, i 5 dies després del part es va presentar una dona a casa a veure com anaven les coses. Normalment parlen en danès, però els pots demanar que parlin en anglès si t’és més còmode i/o necessari. La nostra infermera no se sentia del tot còmode parlant en anglès i vam quedar que ella parlaria en danès i si jo no entenia alguna cosa ho preguntaria. Val a dir que el meu marit és danès, i com que ell també hi era, em vaig quedar més tranquila. Si hagués estat jo sola, potser hauria insistit fer la consulta en anglès.

La infermera va mirar com donava de mamar a la petita vikinga i em va donar consells sobre com portar millor la lactància. Parlo amb més detall de la lactància aquí. També va pesar i mesurar la nostra petitona, i se la va mirar bé per comprovar que tot anava bé. Al final de la visita ens va donar el Barnetsbog, el Llibre del nen, que és la cartilla de seguiment del nadó fins que té 3 anys o així. També em va preguntar si volia formar part d’un grup de mares.

En el nostre cas, la nena encara tenia una mica d’icterícia, així que ens va dir que vindria al cap d’una setmana per veure com evolucionava la cosa.

La següent visita la vam acordar pel voltant dels 2 mesos i mig, on em va fer un test per veure si tenia depressió postpart. Va tornar a mesurar i pesar la nena i li vam preguntar alguns dubtes.

La següent visita crec que ens toca cap als 9 mesos, i als 5 mesos et truquen per telèfon per preguntar com va.

La veritat és que és un servei fantàstic que et vingui un professional a casa a ajudar-te a que tot vagi sobre rodes, sobretot en els primers dies on sembla que sortir de casa hagi de ser tota una odissea. El no haver de desplaçar-te ho fa molt més còmode, i així també veuen com funcionen les coses a casa. A part de les visites, tu tens el seu número de telèfon i els pots escriure si tens qualsevol dubte.

Per qui no en tingui prou, de tant en tant es fan åben hus (lit. casa oberta) al local social del barri o similar. Es tracta de 2 hores en què sol haver-hi un xerrada sobre un tema concret (sovint la dieta dels nadons quan s’introdueixen sòlids) i també tens la oportunitat de portar el teu fill perquè la infermera el mesuri, pesi, i li faci un cop d’ull en general. No cal demanar hora ni res. Simplement et presentes, vas a la xerrrada si vols, et miren el nen i te’n vas.

Hi ha qui té més bones experiències que d’altres amb les infermeres, evidentment, depenent de qui et toca i com són de tradicionals pel que fa a la mentalitat, però en general tothom agraeix l’oportunitat de tenir aquest seguiment a més a més de les visites al metge (aquí no t’envien al pediatra).