Ginecòleg? Què és això?

Aquí a Dinamarca no vaig veure un ginecòleg en tot l’embaràs. Al contrari d’altres països, inlcosa Catalunya, a Dinamarca la responsabilitat de controlar l’embarassada no recau en el ginecòleg sinó en el metge de capçalera  i, sobretot, les llevadores. El dia del part no hi ha cap metge a l’habitació, sinó una llevadora i la seva auxiliar (i potser una estudiant de llevadora en pràctiques).

Havent passat la major part de la meva vida a Catalunya, he crescut amb la idea que una llevadora és algú que ajuda el metge o el ginecòleg a l’hora de parir. Aquí la història és molt diferent. Les llevadores tenen més autoritat, i si no és que s’ha de fer una cessària o algun procediment mèdic més complicat, la persona que t’acompanyarà en el part serà sempre una llevadora. I la veritat, no cal res més.

Bona part de les consultes mèdiques durant l’embaràs tenen lloc a la Clínica de llevadores, en danès jordmoderpraksis (almenys a Aarhus). En general t’assignen una llevadora que et farà el seguiment durant tot l’embaràs, i en principi és sempre la mateixa. En el meu cas, tot i que havia de ser així, vaig acabar tenint una llevadora diferent cada cop. A l’hora del part, toca qui toca.

Una altra opció és el programa Kendt jordemoder (la traducció literal és llevadora coneguda). Aquest programa consisteix en quatre grups de tres llevadores per grup, un per cada dia de la setmana (de dilluns a dijous). La idea és que durant les visites aniràs alternant entre les llevadores que formen part del teu grup, i el dia del part et tocarà (75% de probabilitat) una de les llevadores que has tingut, i així estaràs amb algú que ja coneixes. No tothom pot optar per aquest programa, però, ja que el reserven per a embarassos d’alt risc o per persones amb historial de malalties mentals. Qualsevol persona pot demanar d’entrar al programa -jo ho vaig fer- però si el teu embaràs és normal, el més probable és que t’ho deneguin.

En la meva experiència, les llevadores a Dinamarca són molt competents i t’ofereixen el seu suport sigui com sigui que vulguis dur l’embaràs i el part, sense jutjar i amb una mentalitat molt oberta. Evidentment que si vols fer alguna bestiesa et diran la seva opinió professional, però si no hi ha risc per la mare ni pel nadó, et deixen fer el que vulguis. En general, les llevadores t’aconsellen tenir un part natural (al contrari de Catalunya i Espanya, pel que he sentit), i t’oferiran tot el suport necessari perquè puguis parir sense epidoral i fer que sigui una bona experiència. Després del part, també és la llevadora qui cus els punts en cas que sigui necessari.