El dia que descobreixes que estàs embarassada per primer cop et passen moltes coses pel cap. Ostres, que això és de debò! De veritat que s’està creant una persona dins meu? I ara què? Ara que tinc el test positiu, què faig?

Foto: Asareth Photographhy

Foto: Asareth Photography

Evidentment, li dius a la teva parella i a qui vulguis, però a mi el que em va sobtar una mica va ser el i ara què? Quan un procés tan important es posa en marxa, una pensa que alguna cosa es deu haver de fer per assegurar que tot vagi bé. Així, doncs, vaig trucar al metge per dir-los que estava embarassada, esperant que em diguessin què tocava fer. Bàsicament s’ho van prendre com si res. Em van fer un parell de preguntes per confirmar que estava embarassada de debò i van voler saber si m’havia fet un test d’embaràs o no (algú truca sense haver fet un test primer?). Un cop establert que sí, que estava segura que era de debò, em van dir “Felicitats, hauràs de demanar hora per d’aquí 6 o 7 setmanes i ja ens veurem llavors”. Jo vaig pensar i ja està?? La secretària ja estava a punt de penjar quan la vaig aturar i li vaig preguntar si això era tot, si no tenien cap consell per mi fins que tingués hora al metge. Doncs es veu que sí, això era tot i no, no tenien cap consell. Si volia més informació, podia buscar-ho a internet. Val a dir que em vaig quedar una mica perplexa amb això d’internet. Que a internet hi ha informació de tota mena, no n’hi ha cap dubte, però jo m’esperava que com a mínim em recomanarien una web concreta, o una font fiable d’informació. Es veu que no.

Doncs bé, vaig demanar hora per la setmana 9 d’embaràs i vaig posar-me a buscar pel google una mica més d’informació sobre l’embaràs i com funciona a Dinamarca. Cal destacar que a Dinamarca NO es va al ginecòleg durant l’embaràs. Tot el seguiment el fan el metge de capçalera i les llevadores. Aquest és el llistat de cites mèdiques a Dinamarca:

Totes les dates són aproximades, ja que pot variar amunt o avall.

El sobre groc on posen l'historial mèdic de l'embaràs, amb les dates de consulta.

El sobre groc on posen l’historial mèdic de l’embaràs, amb les dates de consulta.

Setmana 9: Primera visita amb el metge (20 min). Et fan preguntes sobre tu (Fumes? Beus? Malalties hereditaries a la família? etc.) i creen el teu vandrejournal, l’historial mèdic per l’embaràs, que s’ha de dur a cada visita posterior. També et fan una prova d’orina i un anàlisi de sang.

Setmana 10: Visita al metge (15 min). Reps els resultats dels anàlisis, i et diuen que rebràs una carta amb l’hora per l’ecografia.

Setmana 12: Primera ecografía. Té lloc a l’hospital, en el meu cas ho vam fer a l’Aarhus Universitetshospital a Skejby. La nostra infermera/llevadora (no sé què era ben bé) ens va ensenyar el fetus, vam sentir el cor bategar i ens va imprimir 3 fotos del fetus per endur-nos a casa. S’han de pagar 25 corones al sortir per les fotos.

Setmana 15-18: Primera visita amb la llevadora (20 min). Em van fer si fa no fa les mateixes preguntes personals que a la primera visita del metge. Vam parlar una mica sobre com va l’embaràs, si tinc preguntes, etc. Et palpen la panxa i mesuren l’úter per fer una estimació de com és de gran el fetus, i escolten el cor. A mi em van donar hora per la resta de visites amb la llevadora, però conec gent a qui no els van donar hora, així que jo ho demanaria per si de cas. També et demanen que duguis una mostra d’orina a les properes visites, i resulta que el gotet per posar-ho te l’has de comprar tu mateix. Es pot comprar a qualsevol farmàcia i la botiga Matas. Recomano demanar hora pel curs de preparació pel part gratuït que ofereixen als pares novells en aquesta visita, sobretot si voleu anar al que fan en anglès, perquè no hi ha tantes dates.

Setmana 19-20: Segona ecografia, i última, si tot està correcte i és un embaràs de baix risc. Es fa a l’hospital, i aquí és quan et diuen si és nen o nena (si ho vols), a part de mirar que tot estigui correcte. Et pots endur 3 fotos de la ecografia a casa si pagues 25 corones, com a la primera ecografia.

Setmana 25: Visita al metge (has de demanar hora tu mateix). Et pesen, et fan un anàlisi d’orina, escolten el cor del fetus, i bàsicament miren que et trobis bé. Si tens l’Rh negatiu (com jo), et fan un anàlisi de sang per mirar l’Rh del fetus. Si el fetus no té Rh negatiu, més endavant et posen una injecció. Els resultats de l’anàlisi te’ls envien per correu. Jo vaig tenir un embaràs molt fàcil, així que les visites van ser molt curtes. M’imagino que les visites deuen ser més llargues si hi ha més malestar/complicacions.

Setmana 28: Visita amb la llevadora (en principi la mateixa de l’altra cop, però no necessàriament. Més info aquí). Et mesuren l’úter, escolten el cor, analitzen la prova d’orina que has dut de casa, i responen a qualsevol dubte que tinguis.

Setmana 32: Visita al metge. Bàsicament la mateixa rutina de l’altre cop, però sense anàlisi de sang.

Setmana 35: Visita a la llevadora. Tant en aquesta visita o la de la setmana 38, hi ha l’opció de fer una consulta de grup, que consisteix en una consulta individual amb la llevadora on et miren que tot estigui bé, fan una estimació de mida i pes del nadó; i uns 45 minuts de conversa amb la llevadora i 2 o 3 altres dones embarassades, que han de parir si fa no fa el mateix dia que tu. Que jo sàpiga només es pot fer en danès. Jo vaig tirar fer la consulta de grup i va estar força bé. Veus com els va a altres embarassades, comparteixes dubtes, etc.

Setmana 38: Visita amb la llevadora. Individual o de grup, tot igual que la setmana 35.

Setmana 40: Visita amb la llevadora el dia de la data del part. Jo no hi vaig arribar, però tinc entès que la rutina és la mateixa que abans. A més a més, es fa un pla d’acció en cas que el part no comenci en els propers 10 dies.

Setmana 41: Visita amb la llevadora. Si encara no has parit, es comprova que el nadó estigui bé i es decideix si provocar el part o esperar una mica més. En qualsevol cas, recomanen provocar el part com a molt tard 12 dies després de la data de part.

Si hi ha qualsevol cosa durant l’embaràs que no pot esperar, es pot trucar a la llevadora o a un número d’urgència per a embarassades que et faciliten quan vas a la llevadora el primer cop. També et donen el número on has de trucar quan et poses de part. Insisteixen molt que SEMPRE has de trucar abans d’anar cap a l’hospital, encara que hi vagis just després de la trucada.